Labyrintsans og øresten
Den "oversete" sans!
Vi kender alle synssansen, høresansen, følesansen, smagssansen og lugtesansen. Men hvad med labyrintsansen? På fagsprog kaldes den vestibulærsansen, og den spiller en afgørende rolle i vores balance og velbefindende.
Hvad er labyrintsansen?
Labyrintsansen er placeret i det indre øre og giver hjernen vigtig information om hovedets position og bevægelser. Hvis signalerne fra det ene øre ikke stemmer overens med det andet, kan det føre til forvirring i hjernen – og vi oplever svimmelhed.
Labyrintsansen består af flere dele, der registrerer bevægelser i forskellige retninger, herunder tre væskefyldte buegange i hver side.
Sansen arbejder tæt sammen med vores syn via hurtige reflekser. Hvis der er problemer med systemet, kan det resultere i svimmelhed eller besvær med hurtige hovedbevægelser, fx når man ser sig for over gaden.
Øresten – en hyppig årsag til svimmelhed
En af de mest almindelige årsager til problemer med labyrintsansen er løse øresten. Disse små kalkkrystaller kan løsne sig fra deres normale placering og trille ind i buegangene, hvor de forstyrrer signalerne. Dette kan føre til:
Rotatorisk vertigo, hvor verden føles som om, den drejer rundt.
Svimmelhed ved bestemte bevægelser, fx når du:
Lægger dig ned eller rejser dig op
Vender dig i sengen
Samler noget op fra gulvet
Hvorfor opstår øresten?
Årsagerne kan variere og det er ikke altid at den er kendt:
Slag mod hovedet
Aldersrelaterede forandringer i strukturerne
Tilfældigheder – unge mennesker kan også opleve det
Hvordan behandles det?
At have løse øresten er ikke farligt, men kan være voldsomt ubehageligt. Heldigvis er behandlingen ofte enkel og effektiv, og jo tidligere den udføres efter et anfald, desto bedre er resultatet. Behandlingen består i at identificere, hvilken buegang ørestenene befinder sig i, og derefter føre dem tilbage til deres rette plads ved hjælp af specifikke manøvrer. Desværre sætter ørestenene sig ikke permanent fast igen, hvilket betyder, at der altid vil være en risiko for, at problemet kan opstå på ny.